Hoe vergroot je een boerenhuis dat aan drie zijden een lage dakgoot heeft en één hoge zijde met staldeuren?
De kracht van de boerenhuizen in Noord-Holland is dat ze een eenduidige, heldere hoofdvorm hebben (de stolp). Een duidelijk zichtbare en moderne uitbreiding ontkracht deze eenvoud al snel.

Het patchwork van oude en grotendeels verrotte planken aan de oostgevel, een gevolg van talloze noodreparaties door de jaren heen, zijn vervangen door eenzelfde ‘patchwork’ van verschillende soorten verduurzaamd hout, bewerkt volgens de Japanse Shou Sugi Ban techniek van Zwarthout.

De traditionele ‘stolp’ heeft een kern, het ‘vierkant’, bestaande uit een hooischuur over de volle hoogte tot in de top. Daaromheen liggen het woongedeelte van de boer en de stal die in open verbinding met het vierkant staat. Het hooi en woonhuis profiteren van de warmte van de koeien en blijven hierdoor droog.

Deze nieuwe uitbreiding verschuint het al hellende dak van het vierkant en steekt boven de bakstenen voorgevel uit. Aan twee zijden creëert dit een ruimte van 5 tot 7 meter breed waar de nieuwe woonkamer, keuken en twee slaapkamers liggen. De oude Stolp bevat de andere slaapkamers, een studeerkamer en de berging.

De woonkamer, met een aflopende vloer tot aan zeeniveau, heeft een 32 meter lang panoramisch uitzicht over het prachtige Wormer en Jisperveld, terwijl de kamers in de bestaande koepel een meer bescheiden eiken interieur hebben.

Deel deze pagina: