What could be better than living in a free location along a river?  This idyllic spot in the Limburg landscape requires a special place to spend your leisure time.  The site is flooded almost every year for which a solution was found by building the house in its entirety on tree trunks, high above the rising water. This fully incorporates the house into its surrounding area. In addition to no CO2 footprint, the house literally has no footprint.  The home is made energy neutral by using solar collectors for hot water, solar panels for electricity and a helophyte filter for sewage purification.  The material is almost entirely of biological origin.

The structure consists of Kerto beams, SLS beams and wooden I-beams.  Cellulose is used for insulation.  The terrace consists of larch beams, an oak deck and Robinia balusters. The trees for the façade are also Robinia.  The façade is, of course, made of blackened wood by Zwarthout!

It is a design and construct principle which Upfrnt architects have worked on together with Zwarthout and WHD interior.

See the blog

Design

Pieter Weijnen & Mark Spijkerman

Contractor

WHD Interieurbouw, Goof Weijnen

Photography

IC4U, Hans Peyter Föllmi

Projectomvang

80m2

Construction advice:

Pieter Bouwtechniek, Jaap Dijks

origin trees:

Staatsbosbeheer, Houtzagerij Van Dijk, Jan van Oossanen

origin wood:

LokaalHout, Laren

Location

Haasstad, Schin op Geul, Nederland

View on map

Used materials in this project:

Share this page: